29 Mayıs 2012 Salı

Dünden Bugüne


Platform topuklu ayakkabıların hikayesi
Sezonun hit trendlerinden platform topuklu ayakkabıların yaratılışının, milattan önceki yıllara dayandığını biliyor muydunuz? İlk kez M.Ö 220 yılında Yunanlı aktörler tarafından giyilen deri sandaletlerde kullanılan yüksek platform topuklar, 1300’lü yıllarda Orta Doğu’da ıslak zeminlerde kaymayı önlemek için fildişiyle kaplanıyor.

1400’lü yıllarda takunya şeklinde kullanılmaya başlanan platform topuklu sandaletler, İtalya’da asalet simgesi haline gelince topuk boylarının abartılı bir şekilde uzamasına karar veriliyor.

1670’li yıllara geldiğimizde dönemin parlamentosu tarafından kadınların kullanması yasaklanan sandaletler, 1700’lerde özellikle Çin’de popüler olarak Pekin Opera’sında aktörler tarafından giyilmeye başlanıyor.

1930’larda şimdi bile bakıldığında modern bir görünüme sahip olduğu söyleyenebilen Salvatore Ferragamo’nun tasarımlarıyla, platform topuklar gökkuşağı tonlarıyla renkleniyor.

1970’lerdeki disko ruhuna hakim olan platform topuklu ayakkabı ve sandaletler hem kadın, hem de erkekler tarafından sıkça tercih edilen bir model olmayı başarıyor.

1990’larla birlikte dönemin popüler müzik grubu Spice Girls üyelerinin ayağında sürekli görmeye alıştığımız platform topuklu ayakkabılar moda dünyasındaki sağlam yerini, hiç şüphesiz ki  Alexander McQueen tasarımlarına borçlu.

Isabelle Rancier’in illustrasyonlarıyla, platform topuklu ayakkabıların doğuş hikayesini inceleyelim.















K: http://elle.com.tr/

1 yorum:

  1. Crazy post! love it!

    http://themadcreationist.blogspot.it/

    Kisses from Italy

    Giuseppe

    YanıtlaSil