31 Temmuz 2012 Salı

Biz Kocaman Bir Aileyiz ! Lösev

Lösemi, damarlarımızda dolaşan kanın yapım yeri olan kemik iliğinin normal olmayan, kök hücrelerin doğurduğu blast isimli kötü hücrelerce istila edilerek kan yapımının duraklamasıdır. Çocuklarda en sık 2-5 yaşlarında görülmektedir. Tahminen Türkiye'de her yıl 1200-1500 yeni lösemi vakası ortaya çıkmaktadır.
Kan hücrelerinin ana yapım yeri kemik iliğidir. Buradaki Ana (kök) hücrelerden çoğalırlar. Kök hücrelerdeki bir bozulma sonucu blast isimli kötü hücreler kan dolaşımıyla yayılırlar.
Tam olarak kanıtlanmış olmasa da genetik bozulmalara yol açan ve günlük hayatta karşılaştığımız kimyasal maddeler, gıdalardaki katkı maddeleri, kullanılan ilaçlar, radyasyonla karşılaşma öyküsü, zehirli gazlar suçlanan faktörler arasındadır. 
Çok nadir görülen bazı lösemi tiplerinde kalıtsallık (aileden geçiş) söz konusu olsa da, lösemi genel olarak kalıtsal değildir.
Lösemi kesinlikle bulaşıcı değildir.
Lösemi hastalığının belirtileri arasında, yüksek ateş, iştahsızlık, solukluk, lenf bezlerinde büyüme, vücutta kırmızı noktalar görülmesi, burun ve diş eti kanamaları, vücutta morarmalar, kemik ağrıları, zayıflama sıktır. Ama çok değişik başka belirtiler de görülebilir.
Evet, lösemi tedavi edilebilen bir hastalıktır. Örneğin, standart risk AAL'de %91'e varan oranda tam iyileşme sağlanmaktadır. Ama tedavisi oldukça masraflıdır ve uzun sürer.
Lösemi hastalığı tedavi edilmediğinde çok kötü sonuçlara yol açabilir ama acaba geç mi kaldık diye düşünülmeden hemen bir kuruma başvurulmalıdır.
Lösemi, tanı konulduktan sonra uzun süreli bir kemoterapi (ilaç tedavisi) ve sonrasında uzman doktorlarca uygun görülürse %5 oranındaki vakalarda kemik iliği nakli ile tedavi edilir.
Lösemi alt tiplerine göre değişiklik göstermekle birlikte hastalığın tedavisi ortalama 2-3 yıl kadar sürer.
Lösemi hastalığının grubuna göre başarı oranı değişmektedir. ALL standart risk grubunda başarı şansı % 91'dir.
Tedavinin uygun bir merkezde yapılması, temiz ve steril ortamın sağlanması, iyi ve dengeli beslenme ve psikolojik destekler tedavinin başarılı olmasında çok önemlidir.
Lösemili hastalara uygulanan kemoterapi ilaçlarının yan etkilerinden biri de saç dökülmesidir. Tedavinin tamamlanmasıyla, diğer yan etkilerin yanı sıra saç dökülmesi de ortadan kalkar ve saçlar yeniden uzar. 
Lösemili çocukların tedavileri boyunca ağız ve vücut temizlikleri çok önemlidir. Normalde bulunan bakteriler ve fırsatçı mikroorganizmalar vücut direncinin çok düştüğü dönemlerde yaygın enfeksiyonlara neden olular. Yine anal (makad) bölgesinin, el ve ayakların her zaman temiz tutulması gereklidir. Kullanılan çamaşırların, giysilerin, yatak çarşaflarının, havluların, çatal kaşık vs.nin özenle yıkanması ve sık değiştirilmesi gereklidir.
Her şeyde olduğu gibi moral desteği büyük önem taşır. Umudun hep yükseklerde olması zorunludur. Yaşam bağları ne kadar kuvvetli olursa tam iyileşme de o oranda çabucak sağlanır.
Hayır. Tedavinin son aşamasında gerekli görüldüğü taktirde olur. Bu genelde %5 kadar vakada olabilir. Tabi ki tam uygun vericisi de bulunmalıdır.


Kanserden Korkmuyorum, Çünkü Bilinçleniyorum!

 

 

 

İNTERNET BANKACILIĞINI KULLANARAK BAĞIŞ OLANAĞI
Yapı Kredi Bankası, Garanti Bankası, Halkbank, Şekerbank, Finansbank, Akbank, Vakıfbank, TEB, HSBC, Ziraat Bankası, ING Bank, İşbankası
İnternet şubelerinden “bağışlar” başlığı altında LÖSEV seçeneğini kolaylıkla bulabilir ve bağışınızı gerçekleştirebilirsiniz.
Akbank Finans Bank Garanti Bankası Halkbank
HSBC Bankası İNG Bank İş Bankası Şeker Bank
TEB Bank Tekstil Bank Vakıf Bank Yapı Kredi Bankası
Ziraat Bankası

BANKA ARACILIĞIYLA BAĞIŞ OLANAĞI 

ZİRAAT BANKASI, YAPI KREDİ, TEKSTİLBANK, TEB, ŞEKERBANK, ING BANK, İŞ BANKASI, HALKBANKASI, GARANTİ BANKASI, FİNANSBANK, AKBANK, VAKIFBANK,
Yukarıda isimleri bulunan bankaların kurumsal bağış ekranlarından vakfımıza bağışta bulunabilirsiniz. Bu şekilde gerçekleştireceğiniz bağışlarda banka, LÖSEV hesap numarası ya da şube kodu bilgilerini sorgulamayacak ve  iletişim bilgileriniz otomatik olarak vakfımıza aktarılacaktır.
Tüm Türkiye'deki bütün BANKA şubelerinden herhangi bir masraf ödemeden LÖSEV 0660'a bağışlarınızı yapabilirsiniz...

SMS İLE BAĞIŞ OLANAĞI
AVEA, TURKCELL veya VODAFONE tüm hatlardan bağış yapmak için 3406'a Boş SMS gönderebilirsiniz. Her bir mesaj bedeli 10 TL + 2 SMS’dir.

TELEFON İLE BAĞIŞ OLANAĞI
0312 447 0660 (Ankara)
0212 268 6868 (İstanbul)
0232 381 6644 (İzmir)
numaralı telefonlarımızı arayarak kredi kartınızla bağışta bulunabilirsiniz.




 ONLARI UNUTMAYALIM SİZDE YARDIM EDEBİLİRSİNİZ ! 

             http://www.losev.org.tr


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder